Polisens arbete
I polisens årsredovisning för år 2014 står det att polisen haft ett anslag på 21 miljarder under året och över 20 000 poliser är anställda. Polisen är en av de största statliga verksamheter och sedan 1 januari 2015 är nu Rikspolisstyrelsen, 21 polismyndigheter och Statens kriminaltekniska laboritorium en enda polismyndighet.
Polisens ändamål beskrivs i polislagen (1984:387):
Som ett led i samhällets verksamhet för att främja rättvisa och trygghet skall polisen arbete syfta till att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt i övrigt tillförsäkra allmänheten skydd och annan hjälp
Enligt årsredovisningen 2014 arbetar polisen trygghetsskapande genom att:
använda metoder som ökar närvaron och synligheten i samhället. En faktor som påverkar förtroendet är det direkta mötet med allmänheten och brottsoffer. Det är därför viktigt att polisen är tillgänglig och engagerad. Genom ett planlagt brottsförebyggande arbete verkar polisen för att minska utsattheten för brott i samhället" (s 13).
Polisen är även en del av rättsväsendet vars mål är den enskildes rättssäkerhet och rättstrygghet. Polisarbetet ska ske med högt ställda krav på rättssäkerhet, kvalitet och effektivitet samt präglas av långsiktighet och en helhetssyn på verksamheten.
Av BRÅ:s nationella trygghetsundersökning 2014 framkom det att 60 % av befolkningen har mycket eller ganska stort förtroende för polisen. Samma undersökning visar att:
Personer som uppger att de har varit utsatta för brott, varit vittne till brott eller anmält brott inte har lika stort förtroende för polisen.
Läs hela årsredovningen på https://polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/Arsredovisningar/01%20Polisen%20nationellt/Polisens_arsredovisning_2014_2_WEB.pdf
Hur utförs Polisens arbete
I boken Perspektiv på polisetik nämns den viktigaste faktorn för hur polisen utför sitt uppdrag:
Det handlar om hur ledningen och enskilda polismän tolkar sitt uppdrag.
I en serie av direktiv har polisens trygghetsskapande funktion snarare än den brottsbekämpande betonats
(Knutsson & Granér, 2001, s 23).
Författarna lyfter risken med att enbart betona polisens bekämpande av brott. Det riskerar leda till en förenklad syn på uppdraget. Polisens huvudsakliga uppgift är att värna demokrati. Arbetet är komplext och anställda har befogenhet att ingripa i medborgares liv, där av behov av kontroll av polisens befogenheter.
Styrande principer för polisarbete
och situationen agera så hänsynsfullt som möjligt, visa behärskning och uppträda på ett sätt som inger förtroende (polisförordningen, 2014:1104).