Regeringsformen
1 kap Statsskickets grunder
I regeringsformens första kapitel 1 § står det att all offentlig makt i Sverige utgår från folket. Fri åsiktsbildning och allmän lika rösträtt.
I 2 § står att den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet. Det allmänna ska verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden samt värna den enskildes privat- och familjeliv.
I första kapitlet står även att alla myndigheter (ex domstolar) som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet.
2 kap Grundläggande fri- och rättigheter
I detta kapitel tillförsäkras alla
-
Yttrandefrihet
-
Informationsfrihet
-
Mötesfrihet
-
Demonstrationsfrihet
-
Föreningsfrihet
-
Religionsfrihet
I andra kapitlet står även att:
-
ingen svensk medborgare utan samtycke får antecknas i ett allmänt register enbart på grund av sin politiska åskådning (3§)
-
var och en är skyddad mot kroppsstraff (5§)
-
var och en är skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp, mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev och avlyssning. Alla är även skyddad mot betydande intrång i den personliga integriteten om det sker utan samtycke och det innebär övervakning eller kartläggning av den enskildes personliga förhållanden (6§)
-
var och en är skyddad mot frihetsberövanden. Som svensk medborgare har du frihet att förflytta dig inom landet (8§)
-
Har någon blivit berövad friheten av en annan myndighet än domstolen med anledning av brott eller misstanke om brott, ska frihetsberövandet prövas av domstol utan oskäligt dröjsmål (9§)
-
En rättegång ska genomföras rättvist och inom skälig tid (11§)
-
Ingen lag eller föreskrift får innebära att någon missgynnas på grund av etnisk ursprung, hudfärg eller sexuell läggning (12§).
-
Vars och ens egendom är tryggad och alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten (15§).
I andra kapitlet står även förutsättningar för att begränsa fri- och rättigheter. Följande får enligt 20 § begränsas genom lag, i den utsträckning som medges i 21-24 §§:
-
Yttrandefriheten, informationsfriheten, mötesfriheten, demonstrationsfriheten och föreningsfriheten (1 § första stycket 1-5). Begränsningen får göras med hänsyn till bl a rikets säkerhet, ordning och säkerhet eller om det är av militär natur eller innebär förföljelse av en folkgrupp.
-
skyddet mot kroppsvisitation, husrannsakan, mot intrång i brev och annat som innebär övervakning och kartläggning av den enskildes personliga förhållanden. Även skyddet mot annat kroppsligt ingrepp än som avses i 4 och 5 §§
-
rörelsefriheten (8§)
Begränsningen för endast göras för att tillgodose ändamål som är godtagbara i ett demokratiskt samhälle. Begränsningen får aldrig ske utöver vad som är nödvändigt med hänsyn till det ändamål som föranlett den. Begränsningen får inte göras enbart på grund av politisk, religiös, kulturell eller annan sådan åskådning (21§). Enligt 25 § gäller särskilda begränsningar för andra än svenska medborgare.
Läs hela lagtexten på: https://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Kungorelse-1974152-om-beslu_sfs-1974-152/