Föreningens stadgar

  • Föreningens namn: Föreningen UP – utsatt av polisen

  • Organisationsnummer: 802496-7963

  • Föreningen bildades den 1 juli 2015

  • Stadgar antogs den 1 juli 2015

Mål och uppgift

Föreningsbeskrivning

  • Föreningen är en ideell, social hjälporganisation till människor som blivit utsatta för brott av polisen. Som brottsoffer utsatt av polisen inräknas person som lidit fysisk, psykisk, känslomässig eller ekonomisk skada till följd av ett brott eller maktmissbruk utfört av polisen. Med maktmissbruk menas brott som strider mot internationella normer och grundläggande rättigheter.

  • Föreningen är religiöst och politiskt obunden.

Föreningens målsättning, syfte och ändamål

Föreningens övergripande syfte och ändamål är att vara en hjälporganisation för människor som har blivit utsatta av polisen. Föreningen vill bidra till att förbättra och uppmärksamma dessa brottsoffers, samt deras närstående, situation. Situationens förbättrande innebär att utsatta av polisen ges möjlighet till det stöd dem är berättigade till som brottsoffer. Situationens uppmärksammande ska leda till att brott och maktmissbruk utfört av polisen mot den enskilde synliggörs och på sikt upphör.

Föreningens ändamål är att bidra till diskussionen om demokrati – dess principer och frågor - och stärka demokratiska grundvärden som jämlikhet, jämställdhet, rättvisa, solidaritet och de grundlagsfästa fri- och rättigheterna.

Föreningens målsättning är att:

  • erbjuda stöd och hjälp till alla som upplever sig utsatt av polisen. Föreningens målsättning är att människor som varit utsatta av polisen, samt deras närstående, ges möjlighet till stöd och rådgivning samt en mötesplats där erfarenhet delas och kunskap växer.

  • vara en upplysningscentral om medborgerliga fri- och rättigheter i förhållande till polisen.

  • vara en drivande samhällskraft i debatten om polismyndigheten och dess anställdas bemötande och agerande gentemot den enskilda medborgaren.

Firmatecknare

Styrelsen utger inom sig föreningens firmatecknare. Firmatecknaren agerar ensamt. Firmatecknaren företräder föreningen, sköter föreningens ekonomiska angelägenheter och har befogenhet att skriva under avtal. Det finns inga hinder till att firmatecknaren kan vara anställd i föreningen, så vidare firmatecknaren inte är styrelseledamot under anställningstiden.

Verksamhetsår och räkenskapsår

  • Föreningens verksamhets- och räkenskapsår: gällande kalenderår januari - december

Tolkning och tvist

  • Vid eventuella tolkningar av stadgar och vid interna tvister mellan styrelse och medlemmar eller mellan medlemmar, hänskjuts frågan till nästkommande årsmöte. I brådskande fall får frågan avgöras av styrelsen.

Stadgeändring

  • För ändring av dessa stadgar krävs beslut av årsmöte med minst 2/3 av antalet angivna röster. Förslag till ändring av stadgar ges skriftligen av såväl medlem som styrelsen.

Upplösning

För upplösning av föreningen krävs beslut av årsmöte med minst 2/3 av antalet angivna röster. Om föreningen upplöses ska föreningens tillgångar överlämnas till vid årsmötet vald verksamhet eller bevarande projekt med liknande syfte och ändamål. Kopia av det årsmötesprotokoll som innehåller beslut om föreningens upplösning ska därefter sändas till Skatteverket för avregistrering av föreningen. Efter upplösning kommer medlemsregister att förstöras och kastas. Föreningens övriga handlingar kommer förvaras av firmatecknare.

Medlemskap

Föreningen är öppen för alla fysiska personer.

Medlem i föreningen är den som betalar den årsavgift som årligen fastställs av årsmötet och som vill verka för föreningens målsättning och förbinder sig att följa föreningens stadgar. Medlem äger inte del i föreningens tillgångar, liksom hen inte heller ansvarar för föreningens skulder. När medlemsavgiften är erlagd är personen medlem och förs in i medlemsförteckningen.

Medlem som önskar utträde ur föreningen ska skriftligen anmäla detta till styrelsen och anses därmed omedelbart ha lämnat föreningen. Ingen återbetalning av erlagd medlemsavgift sker.

Medlem får inte uteslutas ur föreningen av annan anledning än att den har försummat att betala beslutande avgifter, motarbetat föreningens verksamhet eller ändamål, eller uppenbarligen skadat föreningens intresse. Fråga om uteslutning får inte avgöras förrän medlem fått del av de omständigheter som föranlett att medlemskapet ifrågasätts. Beslut om uteslutning får inte fattas förrän medlemmen fått tillfälle att yttra sig inom viss av föreningsstyrelsen angiven tid, minst 14 dagar. I beslutet ska skälen för uteslutning redovisas. Beslutet ska tillställas den berörda inom 7 dagar efter beslutet.

Rösträtt

Medlem som har betalt medlemsavgift senast 4 veckor innan årsmöte har rösträtt. Vid årsmöte har varje medlem en röst, samt rätt att närvara och yttra sig. Rösträtten är personlig och kan inte utövas genom ombud.

Styrelsen

Styrelsen består av tre ledamöter som uppnått myndig (18) ålder - ordförande, sekreterare och kassör – valda av årsmötet. Ordförande utses av årsmötet.

Styrelsen utser inom sig sekreterare och kassör, samt vice ordförande, övriga ledamöter och suppleanter om det beslutas på årsmötet vara behövligt. Vid förfall inträder suppleant. Avgår ledamot före mandattidens utgång inträder suppleant i hens ställe för tiden t o m näste årsmöte. Om suppleant saknas är styrelsen beslutsför om minst hälften av styrelseledamöter kvarstår. Styrelsen får utse person till adjungerad ledamot. Sådan ledamot har inte rösträtt men kan efter beslut av styrelsen ges yttrande- och förslagsrätt. Adjungerad får utses till befattning inom styrelsen.

Styrelsen bevakar föreningens intressen, handhar dess angelägenheter och avger årsredovisning till årsstämman för det senaste räkenskapsåret. Styrelsen ska verkställa av årsmötet fattade beslut.

Styrelsen sammanträder när ordföranden finner det erforderligt eller om minst två styrelseledamöter begär detta. Årsmötet protokollförs. Styrelsen är beslutsför då minst hälften av styrelsen är närvarande. Styrelsebeslut fattas med enkel majoritet (minst hälften av det totala antalet angivna röster).

Styrelsen får överlåta sin beslutanderätt i enskilda ärenden eller i vissa grupper av ärenden till sektion, kommitté eller annat organ eller till en enskild medlem eller anställd. Styrelsen ska fortlöpande underrättas om fattade beslut i dessa fall.

Valberedningen

Valberedningen består av ordförande samt övriga ledamöter valda av årsmötet. Styrelsen kan överlåta detta uppdrag till enskilda medlemmar. Valberedningen sammanträder när ordförande eller minst halva antalet ledamöter så bestämmer. Valberedningen ska senast 4 veckor före årsmötet tillfråga dem vilkas mandattid utgår vid mötets slut, om de vill kandidera för nästa mandatperiod. Senast 3 veckor före årsmötet skall valberedningen meddela röstberättigande medlemmar sitt förslag.

Revisorer

Revisorer har rätt att fortlöpande ta del av föreningens räkenskaper, årsmötes- och styrelseprotokoll och övriga handlingar. Revisorn skall inte ingå regelbundet på styrelsemöte. Föreningens räkenskaper skall vara revisorn tillhanda senast en månad före årsmötet. Revisorn skall granska styrelsens förvaltning och räkenskaper för det senaste verksamhets- och räkenskapsåret samt till styrelsen överlämna revisionsberättelse senast 14 dagar före årsmötet.

Personal

Att anställa personal är ett styrelsebeslut. Den anställda kan vara medlem i föreningen men kan under sin anställning inte vara valbar som förtroendevald i styrelsen eller vara ledamot i styrelsen. Vid avslutad anställning är medlemmen åter valbar som styrelseledamot.

Årsmöte och extra årsmöte

Årsmöte, som är föreningens högsta beslutande organ, hålls årligen före den 31 mars på tid och plats som styrelsen bestämmer. Kallelse via mail, alternativt telefon om mail saknas, ska avsändas till alla medlemmar senast 3 veckor före ordinarie årsmöte och senast 10 dagar före extra årsmöte.

Såväl medlem som styrelse får avge förslag att behandlas av årsmötet. Förslag från medlem skall vara styrelsen tillhanda senast fyra veckor före årsmötet.

Vid ordinarie årsmöte ska följande ärenden behandlas:

1. Val av ordförande och sekreterare för mötet.

2. Fastställande av röstlängd för mötet (vem som har rösträtt).

3. Val av protokolljusterare och rösträknare.

4. Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt.

5. Fastställande av dagordning.

6. a) Styrelsens verksamhetsberättelse för det senaste verksamhetsåret.

b) Styrelsens förvaltningsberättelse (balans- och resultaträkning) för det senaste verksamhets- /räkenskapsåret.

7. Revisionsberättelsen för verksamhets-/räkenskapsåret.

8. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för den tid revisionen avser.

9. Fastställande av medlemsavgifter.

10.Fastställande av ev. verksamhetsplan och behandling av budget för det kommande verksamhets- /räkenskapsåret.

11. Behandling av styrelsens förslag och i rätt tid inkomna motioner.

12. Val av ordförande i föreningen för en tid av 1 år.

13.Val av övriga styrelseledamöter samt eventuella suppleanter för en tid av 1 år.

14.Val av revisorer.

15. Utse valberedning för en tid av ett år.

Inget utöver det som finns i kallelsen får tas upp och beslutas på årsmötet.

Protokoll

Vid årsmöte skall protokoll föras av mötessekreterare samt undertecknas av denna. Protokoll ska justeras av en särskilt utsedd protokolljusterare. Avvikande mening skall antecknas i protokollet. Årsmöteshandlingar ska finnas tillgängliga för medlemmar senast 4 veckor efter årsmötet.

Beslut

Mötet är beslutsmässigt med det antal röstberättigande medlemmar som är närvarande på mötet. Beslut fattas med bifallsrop ”Ja!” varpå ordförande tillkännager vad mötet har beslutat och ”klubbar” beslutet om ingen innan dess begär votering (röstning).

Med undantag från stadgeändring, anställning av personal samt föreningens upphörande avgörs vid omröstning alla frågor genom enkel majoritet.

Val avgörs genom relativ majoritet. Med relativ majoritet menas att den (de) som erhållit högsta antalet röster är vald (valda) oberoende av hur dessa röster förhåller sig till antalet angivna röster.

Omröstning sker öppet. Om röstberättigande medlem begär det skall dock val ske slutet. Vid omröstning som inte avser val gäller vid lika röstetal det förslag som biträds av ordförande vid mötet, om ordförande är röstberättigad. Är ordförande inte röstberättigad avgör lotten. Vid val skall i händelse av lika röstetal lotten avgöra.

Beslut bekräftas med klubbslag.

Extra årsmöte

Extra årsmöte hålls när styrelsen finner att det är nödvändigt eller när minst 1/10 av föreningens medlemmar kräver detta genom en skriftlig begäran till styrelsen. Av begäran ska framgå det eller de ärenden som medlemmarna vill att mötet ska behandla. På extra årsmöte får endast de ärenden som angivits i kallelse behandlas.