Varför anmäla

Efter att ha utsatts av polisen kan det sista man vill göra vara att gå till polisstationen och upprätta en anmäla. 

Men det är viktigt att anmäla brottet. Först och främst för att dem som utsatt dig ska kunna dömas, men även för din egen skull:

Det som har skett är inte din skuld att bära

Ring eller gå till en polisstation och anmäl. Polisen får aldrig neka dig att göra en anmälan. Du får göra ett inledande, kort förhör. Sedan skickas anmälan vidare till interna utredningar.

För att polisanmälan ska förundersökas och leda till fällande dom krävs en hel del. Utsattas erfarenheter visar att vägen dit är lång och svår. Oavsett kan du ha rätt till skadeståndsersättning vis din försäkring, domsbeslut eller brottsofferfonden. Detta kräver dock en upprättad anmälan.

Att tänka på vid anmälan

Vad har du för rättigheter och hur förstår man sig sen på polisens upprättade handlingar. Vad har du rätt att kräva och vad är bra att tänka på? 

  • Begär ut alla handlingar som har med händelsen att göra.
  • Dokumentera! Om du kan och orkar, - skriv ner allt som hände. Du kan använda detta som ett led i din bearbetning, som ett minne för framtida förhör eller för att begära eventuell omprövning om beslut som att lägga ner förundersökning (detta beslut går att överklaga). Detaljer och känslor är viktigt att dokumentera! 
  • Fanns det vittnen till händelsen? Vittnen som har sett dina reaktioner i efterhand? Berätta det för åklagaren. Ta inte med vittnen under själva förhöret.
Att göra en anmälan är upp till dig. Genom att anmäla hjälper du förutom dig själv även andra som utsatts av polisen
Anmälan blir en del av statistiken som föreningen kan använda i sitt arbete för att stärka rättsprocessen för de som utsatts av polisen. Även om anmälan inte leder till en förundersökning eller till en fällande dom i tingsrätt, signalerar ändå anmälan att det polisen gjorde mot dig accepteras inte!  
 

Tänkvärt

Hur din anmälan mot polisen tas emot av polisen beror på vem du är, vad du har varit med om och hur du uttrycker dig rent språkligt. Detta är inte rättssäkerhet och lika inför lagen.

UP vill göra anmälningsupptagningen mer rättvis

Polisen har ett överläge och vi måste arbeta med rättssäkra medel för att bli tagna på allvar

 

 

 

Nedan kommer ett utdrag från Brottsofferjourens tidning Brottsoffer nr2/2012,

artikeln Ordförande har ordet

 

Den allra första viktiga kontakten är när den som är på väg att göra en polisanmälan nalkas polishuset. Alla känner sig inte jättevälkomna dit, fastän det borde vara en självklarhet. Själva anmälningsupptagningen är ofta grundläggande för hur framgångsrik brottsutredningen blir. Den måste när den är färdig hålla så hög kvalitet att den – när förutsättningar i övrigt föreligger – kan läggas till grund för ett positivt beslut i åtalsfrågan, det vill säga leda till åtal mot den som till att börja med delgivits skälig misstanke om brott. Alltför många vardagsbrottsutredningar läggs ner till följd av bristande kvalitet. Vi måste söka påverka kvaliteten till exempel genom att bidra till att beslut som målsägande är missnöjda med blir föremål för överprövning. Men även opinionspåverkande insatser är angelägna.